sâmbătă, 1 octombrie 2016

† Duminica a 27-a de peste an (C): „Colaboratori ai mântuirii” [2 octombrie 2016]

 



 
Grăuntele de muștar...
Evanghelia Luca 17,5-10: În acel timp, apostolii i-au spus Domnului: „Măreşte-ne credinţa!” Iar Domnul a spus: „Dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi spune sicomorului acestuia: «Dezrădăcinează-te şi plantează-te în mare!» şi v-ar asculta. Cine dintre voi, având un servitor la arat sau la păstorit, când acesta se întoarce de la câmp, îi va spune: «Vino îndată şi aşază-te la masă!»? Nu-i va spune mai degrabă: «Pregăteşte-mi ceva pentru cină, încinge-te ca să-mi slujeşti până când voi mânca şi voi bea eu, după aceea vei mânca şi vei bea şi tu!»? Oare trebuie să-i mulţumească servitorului că a făcut cele poruncite? Tot aşa şi voi, când faceţi toate cele care vă sunt poruncite, spuneţi: «Suntem servitori inutili, am făcut ceea ce eram datori să facem»”.

Omilie
 
Liturgia din această duminică începe cu un strigăt de revoltă: „Până când voi striga şi tu nu mă asculți?” Pentru ce această violenţă? Vedem că acest strigăt al profetului este mereu de actualitate. Ne gândim la milioanele de creştini care sunt persecutaţi pentru credinţa lor. Peste tot în lume, bărbaţi, femei şi copii sunt victime ale urii, violenţei şi terorismului. Atunci, da, putem striga spre Domnul: cât va dura aceasta?
 
Tentația este mare că ne gândim: aceasta nu ajută la nimic, deoarece rămâne neclintită. De ce aceste catastrofe vin pentru a distruge speranța celor care cred în el? Dar profetul este trimis să recomande poporului său să reacţioneze împotriva aceastei ispitei. Nu va dura multe ceasuri victoria inamicului. Suntem invitaţi la răbdare şi la încredere. Răul nu va avea ultimul cuvânt de spus. Cel drept va fi învingător dacă își va fixa fidelitatea pentru Domnul.
 
Aproape la fel este și mesajul pe care l-am citit în scrisoarea sfântului Paul către tânărul Timotei. În momentul în care a scris aceasta scrisoare, situaţia este la fel de dificilă: creștinii sunt persecutaţi; Paul este în închisoare; este legat ca un răufăcător. Pentru Timotei şi toți aceea care au responsabilităţi în cadrul comunității este foarte greu. Îndoială se instalează: cum să facă față la aceste probleme şi situaţii noi? Paul îi recomandă lui Timotei să stea hotărât. Nu trebuie să-ţi fie ruşine de „a da mărturie Domnului”. „Păstrează depozitul credinței în toată frumusețea sa”. Pentru aceasta, el poate conta pe sprijinul cel mai bun care este: „Duhul Sfânt care locuieşte în el”.
 
Acest apel a lui Paul este încă de actualitate: chiar şi în situaţiile cele mai disperate, este important că vom rămâne fermi în credinţă. Domnul se bazează pe noi; el ne asociază planului său de mântuire pentru toţi oamenii. Mântuirea tuturor oamenilor trece prin mâinile noastre asociate cu acelea ale lui Isus. Suntem angajați la șantierul său. Ca în orice șantier, fără îndoială, este dezordine, dar ceea ce este important, este rezultatul final. Suntem creştini, trebuie să fim puternici, curajoși şi încrezători. Suntem invitaţi să înaintăm şi să luăm parte la iniţiative înrădăcinate în credinţă.
 
În Evanghelia din această duminică, am auzit această întrebare a apostolilor lui Isus: „Măreşte-ne credinţa!” Trebuie să ştiţi că vine să ne învețe despre iertare: „iartă de șapte ori pe zi fratelui tău care îți repetă: «îmi pare rău»!” Cum să iert pe cel care mă  acuză pe nedrept? Cum pot creştinii să-i ierte pe cei care îi persecută? În cuvintele lui Isus, iertarea este legată de o mare credinţă.
 
Apostolii simt acest decalaj între cuvintele lui Cristos şi credinţa lor. El le răspunde folosind o comparaţie, aceea a grăuntelui de muştar şi a copacului plantat în mare. Bobul de muştar este aproape nimic, dar când a germinat se dezvoltă şi produce fructe. La nivelul credinţei se întâmplă același lucru: avem tendinţa să gândim că dacă ea este mai bogată, noi am fi mai eficienți. Dar Isus vrea ca noi să înţelegem că nu este problema să evaluăm credinţa noastră. Cel mai important lucru este să contăm pe Dumnezeu; el este acela care se agită, nu este credința noastră mică sau mare. Imaginea seminţei vine să ne reamintească că nu este nevoie de o credință mare. Principala muncă o face Dumnezeu. Nimic nu este imposibil pentru el.
 
Dar un copac plantat în mare?! Unde vrea să vină Isus? În această duminică care este veste bună pentru noi? Probabil ne este sugerată în ultimul verset: „Suntem servitori inutili. Am făcut ceea ce eram datori să facem”. Nu ne aparține să recream  lumea, să facem arborii să crească în mijlocul oceanelor, nici să răsturnăm cu totul  grădina creaţiei pe care Dumnezeu a voit-o așa bună şi ordonată pentru noi.
 
Dar să aducem roade din aceste daruri pe care le-am primit. Suntem trimiși ca să fim servitorii ai creației şi să-i eliberăm pe fraţii noştri. Să nu lăsăm să se descurajeze chiar şi atunci când totul merge prost. O mare și frumoasă misiune ne așteaptă: suntem toți chemaţi să fim „colaboratori ai mântuirii”.
 
„Tatăl ceresc, în încrederea ta neobosită, tu ne inviți să colaborăm la opera ta de eliberare. Mărește credinţa noastră în puterea Duhului tău: entuziasmul şi fidelitate noastră să răspundă darurilor pe care ni le faci!”
 
(pr. Jean Compazieu [2016]; trad. pr. Isidor Chinez; sursă:http://dimancheprochain.org).

vineri, 30 septembrie 2016

Sfântul Ieronim spunea... [30 septembrie]



Sfântul Ieronim (1632) - de Jacques Blanchard
Sfântul Ieronim spunea:
„Necunoaşterea Scripturilor înseamnă necunoaşterea lui Cristos”.

(Ieronim, Prologul comentariului asupra cărții lui Isaia, în PL 24, 17).


„Îmi împlinesc datoria, ascultând de porunca lui Cristos:
Cercetați Scripturile (In 5,39)
și:
Căutați și veți găsi (Mt 7,7),
pentru a nu mi se spune asemenea iudeilor:
Voi vă înșelați, nu cunoașteți nici Scripturile,
nici puterea lui Dumnezeu (Mt 22,29)”.

joi, 29 septembrie 2016

Sfinţii Mihail, Gabriel şi Rafael, arhangheli [29 septembrie]



Abraham și trei îngeri - by Giovanni Domenico Tiepolo

Sfântul arhanghel Mihail, care în traducere înseamnă „cine este ca Dumnezeu”: el conduce lupta împotriva lui Lucifer şi a îngerilor răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu. Sfântul Mihail este vechiul patron al Sinagogii, este acum patronul Bisericii universale

 
Sfântul arhanghel Gabriel, care înseamnă „puterea lui Dumnezeu”: el a fost trimis de Dumnezeu la Fecioarei Maria pentru a-i comunica că ea va zămisli de la Duhul Sfânt pe Isus Cristos. Sfântul Gabriel este îngerul întrupării şi poate al agoniei din grădina măslinilor.
 
Sfântul arhanghel Rafael, care înseamnă „medicamentul lui Dumnezeu”: el a fost trimis să-l însoţească pe tânărul Tobia şi să-l vindece pe tatăl său de orbire. Sfântul Rafael este călăuza celor care călătoresc.
 
Abraham cu cei trei îngeri - de Marc Chagall
 

miercuri, 28 septembrie 2016

Trăiască Dumnezeu și bucuria sa!

Isus apare lui Paul din Tars pe drumul Damascului.

 
Strigătul lui Dimitri Karamazov
[din Frații Karamazov de F. M. Dostoievsk]:

„Dacă Dumnezeu va fi alungat de pe pământ,
noi îl vom întâlni sub pământ!...
Atunci noi, oamenii din subterană,
vom intona în măruntaiele pământui
un imn zguduitor Dumnezeului bucuriei.
Trăiască Dumnezeu și bucuria sa! Îl iubesc!”

marți, 27 septembrie 2016

Sfânul Vincențiu de Paul (1581-1660), preot [27 septembrie]

27 septembrie - San Vincenzo de' Paoli
de Simon François de Tours (1606-1671)

„Într-o duminică, în timp ce mă îmbrăcam pentru Liturghie, au venit să-mi spună că, într-o casă izolată de celelalte, la un sfert de leghe de acolo, se îmbolnăviseră cu toţii, şi se aflau într-o stare de mare necesitate. Am simţit o mare durere şi în predică nu am scăpat ocazia de a-i recomanda cu afecţiune... După vespere, am luat un om destoinic, un cetăţean din oraş, şi am pornit împreună la drum. Pe cale am întâlnit femei care treceau pe lângă noi, altele care veneau în sens invers... Era un fel de procesiune...” (Bargellini P., Mille santi del giorno, Vallecchi Editore, Firenze 1988, 541).

Vincenţiu a făcut atunci această consideraţie: „Astăzi, aceşti sărmani vor avea mai mult decât necesarul; peste câteva zile, ei, însă, vor fi din nou în nevoie!” Ce-i de făcut? “Eu le-am propus – continuă sfântul – tuturor acelor persoane inspirate de caritate să pună ceva deoparte în fiecare zi, pentru a putea trăi, de pe o zi pe alta, şi cei care ar putea să aibă probleme ulterior” (Bargellini P., Mille santi del giorno. 541).

Caritate organizată!
Caritate, pentru că totul trebuie să plece de la acea iubire
care în fiecare sărac vede prezenţa vie a lui Isus,
organizată, deoarece creştinii sunt creştini
numai dacă devin un singur trup,
ca în prima comunitate din Ierusalim.
Şi şi-a dat seama că, pentru a atinge acest scop,
nu era necesar nici măcar să fie bogaţi,
ci doar să fie solidari.

„Nu putea să vadă pe cineva suferind,
fără să sufere cu el; să-l vadă plângând,
fără să plângă împreună cu el...
Iubirea este aceea care face ca inimile
să se întrepătrundă una cu alta
şi să simtă ceea ce simte celălalt,
într-un mod foarte diferit de acela al oamenilor
care nu încearcă nici un sentiment
văzând chinurile celor suferinzi şi durerea săracilor [...].
A fi creştin şi a-l vedea pe fratele tău care suferă,
fără să suferi împreună cu el,
fără să simţi boala împreună cu el,
înseamnă să fii fără milă,
să fii creştin doar cu numele”
(Lubich C., Cristo dispiegato nei secoli,
Città Nuova Ed., Roma 1994, pag. 92-93).

luni, 26 septembrie 2016

Umbra lui Dumnezeu



 
Umbra lui Dumnezeu e tot ce vezi,
ce-n spaţiu se desparte şi s-adună,
pământ e ea, şi prund şi undă,
un drum cu călătorul dimpreună,
fântână adăpostind o lună.
Umbra lui Dumnezeu e mai vârtoasă în lumină,
mai grea ca alte umbre. Şi nu-ţi scapă.
Şi poţi s-o strângi sub chip de holdă şi grădină.
Şi poţi s-o bei sub chip de apă.

de Lucian Blaga (Astra, decembrie 1967).
 

duminică, 25 septembrie 2016

Gregorian chant [The abbey of Notre Dame]



01 - Introit: Benedictus sit
02 - Benedicamus Patrem
03 - Dignus est Deus
04 - O sacrum convivium
05 - Audi filia
06 - Sanctum et Immaculata
07 - Justorum animae
08 - Alleluia
09 - Beati mundo corde
10 - Quicumque Christum
11 - Dies irae
12 - Kyrie eleison
13 - Domine non secundum
14 - De ore leonis
15 - Tibi Christe splendor
16 - Te Joseph
17 - Ad benedictus sanctissime
18 - Ora pro nobis
19 - Da pacem Domine
20 - Exaudit te Dominus
21 - Fiat manus
22 - Recordare Virgo Mater
23 - Regina Mundi
24 - Pax Aeterna
25 - Salve Regina
26 - Angelus